Hunajasiman resepti ja hieman asiaa pölytyksestä ja pörriäisistä

Hunajasima
Vappu lähestyy ja kohta on aika laittaa sima pöhisemään.
Mitä, jos tänä vuonna tekisitkin hunajasimaa?
Hunajasimaa varten voit seuraavalla kauppareissulla varata yhden Lähihunaja-purkin.

HUNAJASIMA

4 litraa vettä
450 g Lähihunajaa
2 luomusitruunaa
1/5 tl hiivaa

Kiehauta litran verran vedestä ja kaada se hunajan päälle. Mehusta sitruunat ja lisää sitruunamehu sekä loput vedestä hunajavesiseokseen. Lisää hiiva hieman viilentyneeseen seokseen. Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria.

Sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä ja viileässä paikassa noin viikossa.

Huomaa, että paine kasvaa pullossa käymisen takia, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä simapullot viileässä ja käytä viikon sisällä.

Simaan kuuluva sitruuna on yksi kasvi, joka hyötyy hyönteispölytyksestä. Joissain kaupoissa on laputettu tuotteita, joita hyönteiset pölyttävät. Melko kattavasti pienet pörriäiset tekevät työtä meidän ruokamme eteen. Pölyttäjien vaikutus ruuantuotantoon on merkittävä, mutta luultavasti pörriäisten tärkein tehtävä silti on ilmaa puhdistavien ja eroosiota ehkäisevien kasvien pölytys. Täytyy muistaa, että mehiläinen ei ole ainoa, joka tekee arvokasta pölytystyötä. Pölytykseen osallistuvat monet ötökät kimalaisesta ja perhosesta jopa muurahaisiin ja kovakuoriaisiin.

Kaikki kasvit eivät tarvitse pölyttäjien apua. Satoa tällaisista kasveista tulee ilman pölytystäkin, mutta pölytys voi vaikuttaa tällaistenkin viljelykasvien satoisuuteen sekä kauppakuntoisuuteen. Esimerkiksi mansikka on yksi tällainen kasvi. Mustikka ja puolukka ovat riippuvaisia hyönteispölytyksestä. On ollut vuosia, jolloin pölyttäjien puuttuminen (kukinta ajoissa, pölyttäjien yhdyskunnat vielä pieniä) on vaikuttanut marjasadon määrään rajusti.

Pölyttäjien ja yleensäkin hyönteisten määrän väheneminen huolestuttaa ihmisiä ja moni on rakentanut hyönteishotellin pihalleen.

Mitä muuta voisi tehdä hyönteisten eteen?
Tällä hetkellä on käynnissä Pelasta pörriäinen -kampanja, johon voi merkata omat hyvät teot.
Hyviä pieniä tekoja on mm. pölyttäjäystävällisten kukkien viljely, hyönteishotellin perustaminen, nurmikon jättäminen leikkaamatta ja hyönteisille myrkyllisten aineiden jättäminen kaupan hyllylle.

Mitä sinä aiot tehdä vai oletko jo tehnyt jotain hyönteisten hyväksi?


Kommentit