Kotitekoinen kaurajugurtti (kiesa, kaurakiisseli)

Kiesa eli kaurakiisseli on kotoisin Karjalasta. Kaurakiisseliä tai oikeastaan kaurajugua meillä valmistetaan maitoallergisten takia.
Yosa (linkki Biofermen sivuille) on kaurakiisselistä kehitetty kaupallinen valmiste, jota meillä menisi TODELLA paljon. Yosa on erikoisvalmisteena hieman kallista joka päivä syötäväksi. Itse valmistamalla pääsee halvemmalla ja kiisselin voi tehdä, vaikka lähes kaikki olisi kotoa loppu: meidän kotivarasta löytyy aina kauraa joko jauhoina, jyvinä tai hiutaleina. Pakastimesta löytyy marjoja ja jos haluaa hifistellä, niin voi vielä laittaa hunajaa.

"Kaurakiisseli oli tuttu ruokalaji koko Karjalassa. Pohjoisessa siihen käytettiin ohraa ja ruista ja silloin kiisseliä nimitettiin kiesakiisseliksi. Kiesa oli hapatettua kiisselin suurusta. Se valmistettiin antamalla kaurajauhojen käydä yön yli vedessä. Hapanleipäpala pantiin sekaan käymisen lisäämiseksi.

Kiesa keitettiin huolellisesti kiisseliksi. Onnistuneesta kiisselistä tuli vaaleanharmaata ja kiiltävää, ei venyvää eikä liian sakeaa. Kiesakiisseliä tarjottiin Raja-Karjalassa jälkiruoaksi hunajan kera. Etelä-Karjalassa se oli pikemminkin arkiruokaa"
(Lähde: Karjalanliitto)

Kaurakiisselin ja -jugurtin reseptejä löytyy googlettamalla ja joistain vanhoista keittokirjoistakin olen reseptejä löytänyt.

Tässä helppo resepti kokeiltavaksi:

1 litra vettä ja
2,5 dl luomukaurahiutaleita laitetaan yöksi hapattumaan

Seuraavana päivänä lisätään:
2-3 rkl jugurttia/Yosaa TAI 
2 maitohappobakteerikuoriloa (avattuna)

(mahdollinen makeutus oman maun mukaan hunajalla tai sokerilla)
(hedelmät tai marjat)


Seuraavana päivänä siivilöidään hiutaleet pois (välillä soseutan ne sauvasekoittimella joukkoon, välillä teen sämpylöitä tai annan kanoille) ja keitetään liemestä sakean kiisselimäistä. Jäähdyttyään vähän, lisään joko maustamatonta Yosaa tai pari maitohappobakteeri-kuoriloa. Voit käyttää myös soijajugurttia tai turkkilaistajugurttia, jos maidon kanssa ei ole ongelmaa. Meillä soijaa ja maitoa ei allergioiden takia käytetä.

Samassa vaiheessa lisään makeutukseksi hunajaa ja sattumiksi hedelmiä tai marjoja. Ne voi jättää poiskin. Kaurajugu jaetaan purkkeihin ja annetaan hetki jäähtyä pöydällä. Sitten jugut siirretään jääkaappiin. Happaneminen jatkuu jääkaapissakin, mutta hitaammin kuin pöydällä huoneenlämmössä.

Jos haluaa nopeammin hapanta kaurajugurttia tai tykkää happamammasta jugurtista, voi jättää purkit pöydälle vielä yöksi happanemaan ja laittaa kylmään jähmettymään vasta seuraavana aamuna.

Näin on kotitekoinen kaurajugurtti valmista. Parin päivän jääkaapissa olon jälkeen täysin jähmettyneenä se on jopa todella herkullista.

Kommentit

 1. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Happamampaa saa, jos hapattaa pidemmän aikaa.

   Poista
 2. Tätä pitää testata :)
  Kauanko keittämisessä menee?
  Jos tekee kaurajauhoista niin laitetaanko niitä saman verran kuin hiutaleita? Vai riittääkö vähempi määrä? Kiitos jos viitsit vastailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittämisessä ei mene kauan; kuin normaalia kiisseliä keittäisi. Kaurajauhojen määrä riippuu paljon kaurajauhojen merkistä. Jauhoja laitetaan joka tapauksessa paljon vähemmän kuin hiutaleita.

   Poista
  2. Osaatko yhtään sanoa minkä verran jauhoja per litra ?

   Poista
 3. Yleensä käytössä myllärin gluteeniton kaurajauho :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta! Ilmanko on niin suun mukasta ku on perinneruoka 😉

  VastaaPoista
 5. Moikka! Itsetehty (halpa) kaurajugurtti on työn alla parhaillaan. Tarkennuksena, että laitatko hiutaleet yöksi siis happanemaan kylmään vai lämpimään veteen?

  VastaaPoista
 6. Kannattaa katsoa tämä Vegaaniliiton sivuilla julkaisemani kaurajukurtin yms. kotitekoisten jukurttien ohje. Yosasta saa oikein hyvän juuren (ainakin natural ja metsämarja-Yosa), mutta lämpötiloista kannattaa olla tarkka, niin onnistuu varmemmin! http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/node/1783

  Lyhyemmin kaurajukurtin resepti löytyy myös Härkäpapua sarvista -kirjan nettipainoksesta (kirjan voi ladata Vegaaniliiton sivuilta).

  Kiitos Hunajapupu inspiraatiosta!

  VastaaPoista
 7. Olen tehnyt tätä pari kertaa. Ekalla kerralla surautin ne kaurahiutaleet sekaan ja onnistui. Nyt tein sitten niin, että siivilöin ne pois ja miten kävi. Keitettäessä se ei vaan sakeutunut. Laitoin kuitenkin kippoihin, aattelin, että ihme tapahtuu. Ei tapahtunut. Löysää kaurajuomaa se vaan oli :(. Outoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti et keittänyt tarpeeksi kauan tai kauraa ei ollut veteen liuennut tarpeeksi. Minkä merkkisiä hiutaleita käytit?

   Poista

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksiasi. Kommentit ovat tervetulleita :)