Säiden armoillaTämä kirjoitus on osa omavaraisuus.orgin bloggaajien yhteispostaussarjaa. Pääset mukaan seuraamaan monen kirjoittajan omavaraisuussuunnitelmien toteutumista vuonna 2019. Uusi postaus tähän sarjaan tulee joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina.

Aluksi voin todeta vanhan kansan sanoman, että vuodet eivät ole veljeksiä. Useana kesänä on satanut niin paljon, että vettä on ollut ihan ongelmaksi asti. Perunapelto on valunut pois ja perunat märäntyneet peltoon. Välillä on ollut niin kuivaa, ettei mikään määrä kastelua ole ollut tarpeeksi. Viime kesä oli kuuma ja kuiva. Perunoita tuli silti noin 150 kiloa ja niitä jäi tämän vuoden siemenperunoiksikin.
Hunaja oli viime kesänä niin kuivaa, että sen linkoaminen oli vaikeaa sen toffeemaisen tahmaisuuden takia. Viime vuoden kuivuus ja myyrän työt veivät meiltä monta hedelmäpuuta juuri kun ne alkoivat tuottaa hedelmiä. Luumupuu kuivui kasaan luumujen kera ja samoin kävi päärynäpuulle jolle myyrän tekemät käytävät antoivat viimeisen niitin. Suurin tyrni ja kirsikkapuu ja syysomenapuu menivät myös. Omenasato jäi kehnoksi ja taisi marjoille käydä kutistumisilmiö helteen takia. Pensaat sentään säilyivät hengissä ja tuottavat tänä kesänä todella hyvän marjasadon.

Vihanneskrassi

Tänä vuonna on sitten paikkailtu viime vuoden puutteita. Kirsikkaa ja päärynää en vielä ole saanut mistään hankittua, mutta hankintalistalla ne ovat. Muutama päivä sitten kävin Hankkijalla ja mopo lähti ihan käsistä puutarhapuolella. Mukaan lähti Petteri-omenapuu, kaksi saskatoonia, neljä pensasmustikkaa ja mansikan taimia (-70%). Tuleville kaneille ostimme olkipellettejä vessaan, rehua, pesäkuiviketta ja pirun kallista heinää pienen pienessä paketissa. Tuotantokanikurssin kävin jo vuosia sitten, mutta kanien hankinta on ollut vähän jäissä. Kanoissa ollaan edelleen kukko + 9 kanaa. Osa kanoista on eläkeläisjengissä eli ei enää muni. Saa nähdä, mikä tilanne on syksyn tullen. Jos jostain tulee meille vanhoja "kesäkanoja", voimme laittaa muttamia eläkeläisiä pois. Tähän asti olemme antaneen niiden olla, koska muutaman kanan kanssa kanala tuntuu niin tyhjältä.

Petteri

Kaikki uudet taimet saatiin jo istutettua ja onneksi nyt on jo hieman viileämpää, niin mahdollisuudet selviytymiseen on suuret. Keväällä 
kylvöt jäivät tänään todella laihoiksi. Kääpiöauringonkukkia laitoimme niin paljon, että niitä riittää myyntiinkin. Täällä etelässä ehtii onneksi heinä-elokuussakin vielä laittaa siemeniä maahan. Jos ei muuta, niin ainakin niitä, joista voi syödä versoja eli herneet, punajuuret, krassit, vuonankaali, lehtikaalit, retiisit ja porkkanat. Lehtikaalit, vuonankaalin ja porkkanan voi jäättää pitkälle syksyyn ja porkkanasta voi syödä naatit, jos ei halua jättää maahan. Oma tuore vihreä lisä on kivaa syksylläkin, kun nokkonen ja vuohenputki alkavat jo maistua puulta.

Kääpiöauringonkukkia


Tyrnejä tulee reilusti

Tämä kesä on suosinut omenaa, perunaa, osaa marjoista ja nokkosta. Ollaan kerätty talteen punaviinimarjoja ja mustaherukkaa. Vadelmia ei tullut juuri lainkaan. Muutaman sain heitettyä marjasmoothien joukkoon. Mustikkaa on vain kosteilla paikoilla. Osittain halla vei täällä päin mustikat. Viime vuonna istutetut saskatoonit antoivat paljon marjaa ja samoin näyttää aroniat tekevän. Pihlajan ja ruusunmarjoille tämä kesä on ollut suotuisa. Niitä tulee kerättäväksi reilusti, kunhan kypsyvät. Keväällä keräsin maa-artisokkaa keiton verran ja kuvittelin kerääväni kaikki. Onneksi kuitenkin jäi pieniä paloja maahan ja niitä näyttäisi tulevan mukavasti.

Monen eri kasvin viljely antaa hieman pelivaraa. Joinain vuosina perunasato jää heikoksi, mutta maa-artisokkaa riittää. Monia marjoja viljelevä ei koskaan jää talveksi ilman hilloja; vaikka yhtä marjaa ei tule, toista riittää. Tänä kesänä vadelmille ja mustikoille sai sanoa heipat, mutta saskatoon ja viinimarjat paikkaavat hyvin hillo-, smoothie- ja kiisselimarjoina. Omenasato näyttäisi olevan niin hyvä, että olemme syöneet hätävarana olleita vuoden 2014(!) omenahilloja pois. Nokkosia on ollut paljon ja niitä on kuivatettu ja  siemeniä on kerätty talteen.

Pihlajanmarjoja

Mehiläispuolella tämä vuosi on ollut erikoinen kylmien jaksojen ja lämpöaaltojen takia. On ollut parveilua ja pääsatokausi on ollut lyhyt ja intensiivinen. Siitepölyä on kertynyt pesiin vaihtelevasti. Osa mehiläisistä on luultavasti oppinut ohittamaan keräimen ja siitepölyä ei näin ole keräimeen päätynyt kuin vähäisiä määriä. Pesä tarvitsee tietyn määrän siitepölyä itsellensä, joten mehiläistarhaaja voi verottaa pesän siitepölyvarastoja maksimissaan muutamalla kilolla /pesä. Hunajaa täällä eteläisessä Suomessa tulee keskimääräisesti. Koko Suomen mittakaavassa hunajasato jää pieneksi.

Meillä on ollut isoja muutoksia. Mies jäi kesäkuun lopussa opintovapaalle ja hoitaa mehiläispuolen. Itse odotan selkäleikkausta, joka on odotettavissa kuukauden sisällä. Toimintakyky on ollut vaihteleva, joten olen lähinnä ollut työnjohtajana. Ensimmäiset pesät meni tänään ruokinnalle ja sitä hommaa miehellä nyt riittää. Minusta ei ole minkään painavan kantamiseen ja toinen jalka ei selän hermopinteestä johtuen toimi; läpsyttää vain, kun yrittää kävellä. Toivottavasti leikkaus tuo avun selkäongelmaan. Muuten täytyy jättää viljely- ja mehiläishommat.

Kennohunajaa
Muiden blogeihin pääset alla olevista linkeistä.

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/08/05/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-7
Omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/luonnonarmosta
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/08/saan-vaikutus-hyotytarhaan-omavaraisuus.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/08/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-7.html
Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/08/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html
Sorakukka https://sorakukka.com/?p=493
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/08/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/08/suuntana-omavaraisuus-7.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/08/omavaraistelevaa-elamaa-osa-7-puuhakas.html
Alussa oli Vehkosuo
https://vehkosuo.blogspot.com/2019/08/liika-on-liikaa.html
airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/08/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2019-saasta.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2289

Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=2005

Kommentit

 1. Ihanaa, että muillakin lähtee Hankijalla mopo käsistä <3

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä tulevaan leikkaukseen! Toivottavasti läpsyjalka jää leikkuriin ja pääset jatkamaan hommia toivuttuasi.

  VastaaPoista
 3. Onnea leikkaukseen!
  Minä päädyin keittelemään hillot ostomansikoista ja raparperista, jota kasvaa vuodesta toiseen enemmän kuin ehtii ja jaksaa mihinkään käyttää. (Sen vuoksi ehkä onkin yksi suosikkikasvini, vaikka en raparperin mausta niin välitäkään :D )

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti leikkaus menee hyvin ja kuntoudut siitä mutkattomasti, niin pääset taas nauttimaan puuhastelusta ilman kipuja ja läpsyttelyä.

  On ollut jännä lukea miten yksillä on onnistunut se, joka on toisilla epäonnistunut tänä vuonna, mutta yhteinen sävel tuntuu olevan kaikilla vadelmien suhteen. Huono satovuosi, jos satoa ollenkaan. Meillä tänä vuonna myös peruna on ollut nihkeä, on sitä saatu, mutta pienin sato koskaan. Maa-artisokka on näivettynyt ensimmäistä kertaa koskaan, vaikka nyt on jo 3. erittäin kuiva kesä täällä. Ensimmäistä kertaa maa-artisokkaa on jouduttu hätäkastelemaan, kun ne on vallan nuupahtaneet pariin otteeseen. Mustaherukka on meillä tänä vuonna tehnyt upeaa satoa, kertakaikkiaan mahtavan kokoisia ja makuisia marjoja puskat turpeina.

  Mukavaa elokuuta sinne ja lokoisaa toipilasaikaa kun sen aika on :)

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä leikkaukseen! Toivottavasti paraneminen sujuu hyvin. Minulla on sitten taas tänä vuonna surkea peruna vuosi. Siis näin huonosti ei ole tullut pottua vielä yhtenäkään vuonna. Yhdessä kun onnistuu niin toisessa epäonnistuu..

  VastaaPoista
 6. Minun täytyisi päästä Hankkijalle :) Yritän pitää järjen kädessä ja muistaa aina, että ensin pitäisi olla paikka valmiina, mihin taimet tyrkätä. Meilläpäin olisi kyllä nyt hyvät istutuskelit, vettä on lotkottanut vähän väliä viimeisen viikon aikana. Omenoita näyttää tulevan meillekkin ihan mahdottomasti jälleen, maahan tippuu päivittäin kymmeniä omenoita.

  VastaaPoista
 7. Olen kummasti välttänyt uudella systeemilläni Hankkijan houkutukset. Kuljen vain takaovesta varastoon ja äkkiä pois. On sielläkin houkutuksia ihan riittävästi. Onnea operaatioon.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksiasi. Kommentit ovat tervetulleita :)