Miten voin auttaa hyönteisiä?

Yle uutisoi noin viikko sitten massiivisesta hyönteismäärän romahtamisesta. Uutisessa mainittiin hyönteisten häviävän sadan vuoden sisällä. Muutaman päivän kuluttua kuuluikin jo uutisia, että tutkimus hyönteismäärän romahtamisesta olikin hieman hutera, koska siinä ei oltu huomioitu ennallaan säilyviä tai kasvavia hyönteispopulaatioita. Jutun alunperin julkaisi The Guardian ja suomalaiset journalistit nappasivat tämän katastrofaalisen jutun ilomielin. Yle ja monet muut korjailivat uutisiaan myöhemmin.


Mehiläisiä. Yhdellä siitepölyvasut täynnä.

Tottahan se on, että monien hyönteisten elinpiiri on kaventunut. Metsissä ei enää ole lahoavaa puuainesta kuten ennen ja kosteikkoja ja suoalueita kuivataan muuhun käyttöön. Peltoja salaojitetaan, pientareilta leikataan kasvillisuus ja kotipihoilla ei enää ole lehtikasoja eikä tunkioita. Luonnon kedot ovat käyneet harvinaisuuksiksi ja asuinalueet leviävät vauhdilla kaupunkien laidoilla oleviin metsiin ja puistomaisemiin. Ihminen on riippuvainen hyönteisistä. Monet hyönteiset pölyttävät ihmisten ruokana käyttäviä kasveja. Jos hyönteisiä ei olisi, ihmisten pitäisi keksiä uusi keino pölytykseen. Kiinassa jo ihmiset pölyttävät pensseleillä kasveja hyönteisten puuttuessa.

Koska olet viimeksi kuullut heinäsirkan sirinää? Milloin näit apolloperhosen, sinisiiven tai korennon?


Hunajakukkapelto

Meille kävi hyvin, kun ostimme vanhan rappioituneen pientilan. Ostimme samalla itsellemme palan suojeltua järvimaisemaa, kosteikkoa ja metsää. En ole missään nähnyt niin paljon hyönteisiä kuin meidän tilalla. Ensimmäisen kerran, kun kävimme katsomassa tilaa, minuun teki vaikutuksen korentojen määrä: eri värisiä ja - kokoisia korentoja oli järven rannalla seisovat pienet männyt täynnä. Ohdakkeista löytyi kymmenittäin leppäkerttuja. Tuntui kotoisalta.


Leppäkerttuja

Metsämme ei ole puupelto, vaan monimuotoinen suojapaikka eläimille ja hyönteisille. Puut notkuvat naavaa oksillaan. Pelloillamme kasvaa kukkia mehiläisten iloksi, mutta niissä käyvät myös perhoset, kimalaiset sekä muut hyönteiset. Emme käytä pelloillamme torjunta-aineita ollenkaan.

Muutamia asioita, joilla sinä voit auttaa hyönteisiä:

- Kompostoi lehdet puutarhan nurkalla. Kompostoituva massa tarjoaa suojaa ja ravintoa monelle kovakuoriaiselle.
- Anna pajujen kukkia. Paju on kevään ensimmäisiä kasveja, joka tarjoaa ravintoa mm. kimalaisille ja mehiläisille.
- Kylvä kukkia ja vaihda nurmikko apilaketoon. Kukat houkuttelevat perhosia ja pölyttäjiä puutarhaasi.
- Jätä ruohonleikkuri vajaan. Saastutat vähemmän ja hyönteiset kiittävät kukinnoista, joita nurmikollasi kasvaa
- Vältä hyönteismyrkkyjen ja torjunta-aineiden käyttöä. Jos kuitenkin käytät, noudata aineen käyttörajoituksia ja ohjeita.
- Tee hyönteishotelli
- Kuumana kesänä tee hyönteisille juoma-automaatti: aseta vatiin vettä sekä kiviä tai kaarnan paloja, joille hyönteiset voivat laskeutua turvallisesti juomaan.

Mikäli kokeilet tulevana kesänä jotain näistä vinkeistä, voit postata tekosi somessa #miljoonaotokkatekoa.

Lisää aiheesta:
Riippumattomammaksi
Alussa oli Vehkosuo
Urban Farming
Tsajut
Jovelan talopäiväkirja
Luomulaakso
Rakkautta ja maan antimia
Caramellia
Korkeala
Sarin puutarhat 
Iso-OrvokkiniittyKommentit

 1. Juoma-automaatti puuttuu ainakin meidän puutarhastamme vielä. Siispä tilanne pitää ehdottomasti korjata ensi kesänä!

  VastaaPoista
 2. Viime kesänä oli juoma-astiat kovassa käytössä kuivuuden vuoksi.

  VastaaPoista
 3. Tuo on niin hullua, että jossain maailmalla joudutaan pölyttämään käsin kun ei ole pölyttäjiä. On siinä hullua hommaa kerrassaan, kotoisasti hölmöläisten puuhia. Itse nautin suunnattomasti siitä, että meillä on täällä niin paljon ötököitä. No, ei ne hyttyset saa ilosta kiljahtelemaan, mutta onpahan lepakoilla ruokaa. Loppukesästä täällä on korvia huumaava sirityskonsertti iltaisin ja päivisin upeita sudenkorentoja lennoillaan. Ollaan tutustuttu ihan uudella tavalla luontoon. Yhtenä keväänä saatiin naapurin tallilta kuorma lantaa. Oli siinäkin ihmettemistä, kun lannasta kömpi hervottoman kokoisia kuoriaisia ja niiden toukatkin oli kuin nakkeja :D Niitä toukkia kävi sitten ihan kettuperhekin mutustelemassa.

  VastaaPoista
 4. Katsoin joitain vuosia sitten mehäläisistä kertovan elokuvan ja sen myötä minulle valkeni Kiinan tilanteen kauheus. Sama leffa sai myös vierastamaan ulkomaisia hunajia, sillä hunajan tuotanto maailmalla ei ole yhtä ötökkäystävällistä kuin meillä. Arvostan todella paljon kaikkia kotimaisia mehiläistarhaajia :)

  VastaaPoista
 5. Kotimaisuus kunniaan myös muiden elintarvikkeiden kohdalla. Tuo juoma-automaatti kyllä kiinnosstaa kovasti.

  VastaaPoista
 6. Tuon juoma-automaatin olin ihan unohtanut. Tosin meillä on jo sellainen pikkulinnuille ja vähän isompikin vesiallas. Hyvä muistutus!

  VastaaPoista
 7. En ole osannut ajatella tuota pajun merkitystä kevään ensimmäisenä ruoka apajana. Ei kertakaikkiaan ole tullut edes mieleen kuinka suuressa roolissa paju on.

  VastaaPoista
 8. Pajujen merkitystä ei tosiaan voi liikaa korostaa. Olen riemuissani siitä että meidän hehtaarilla on useita raitoja, mukaan lukien muutama varsin vanha ja osittain keloontunut puu. Kukinta on aivan huikea! Tässä juuri tuumailin että nyt kun sähkölinjojen tieltä jouduttiin raivaamaan puuta pois niin sen allehan voisi laittaa pajua kasvamaan. Estäisi korkeamman puuston kasvun linjan alle ja olisi upean näköinen keväällä. Myönnettäköön etten tunnista erilaisia pajulajeja kovin hyvin. Olisi varmaan syytä käydä omalla tontilla kasvavat pajut läpi ja määrittää tarkemmin mitä täällä kasvaa.

  VastaaPoista
 9. Tuo paju on kyllä niin ihana keväällä. Lapsuudenkodissani niitä oli paljon, nykyisessä ei ollenkaan. Taitaa olla vaahtera aikaisin kukkija ja se onkin täynnä pörriäisiä. Pajua olen kyllä jäänyt kaipaamaan. Ehkpä pitäisi sellainen hankkia. :)

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa hyvin tutulta, mekin ostimme pitkään tyhjillään olleen talon ja tontin rannalta, ja repsahtaneesta pläntistä oli hyvä julistaa suojelualue! Meilläkin muuten noita korentoja riittää, älyttömän kauniita otuksia! Viime kesänä törmäsin metsässä rannan lähellä neidonkorentoon, joka lensi ihan nenäni edestä. Hätkähdin ensin, että nytkö alan nähdä keijukaisia, näky oli jotenkin kaikkine väreineen niin hämmentävä :D

  VastaaPoista
 11. Hyvä postaus hyvästä aiheesta. Kiitos tästä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksiasi. Kommentit ovat tervetulleita :)