Askeleemme kohti omavaraisuutta 2018


Tämä kirjoitus on osa omavaraisuus.orgin bloggaajien yhteispostaussarjaa. Pääset mukaan seuraamaan monen kirjoittajan omavaraisuussuunnitelmien toteutumista vuonna 2018. Uusi postaus tähän sarjaan tulee joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina.

Taas kohta on aika laittaa siemeniä multaan tulevaa kesäkautta ajatellen - ja tilata kerrankin ne siemenperunat ajoissa.

Tänä kesänä meidän täytyy uusia hedelmäpuita paljon, koska myyrät ovat viime kesänä ja syksynä nakerrelleet omenapuun, Pepi-päärynäpuun, luumun ja kirsikan juuret. Melko ikävää oli katsoa ikkunasta että jahas, taas on yksi puu kenollaan. Myös raparperin ja persiljan juurakot kelpasivat myyrille. Saa nähdä paljonko farmin yli 70 raparperista on jäljellä talven jälkeen. Kallista lystiä luvassa.

Kevään ja kesän aikana pitäisi saada myös farmin hirsimökki vihdoin asuttavaan kuntoon. Terveysongelmat ovat verottaneet koko perheen jaksamista sen verran, ettei mökki ole vieläkään asuttavassa kunnossa. Farmilla kylvöt menee varmaan saman kaavan mukaan kuin aikaisempinakin vuosina eli hunajakukkaa ja perunaa ainakin; luultavasti myös tyrnipensaita sekä nokkosta. Ajattelimme kokeilla myös pakurikäävän ymppäystä muutamiin koivuihin, vaikka sainkin jo facessa palautetta, että se on sama kuin ymppäisi aggressiivisen kasvaimen terveeseen naapuriin ja että puun lämpöarvo ei olisi enää niin hyvä. Toisaalta muutaman koivun huono lämpöarvo ei tunnu missään, jos vuosittainen puunkulutus on meidän tasolla tyyliin 30 kuutiota (pinottuna).
Osa puusta on metrisiä halkoja ja osa söpöä pientä koivua takka/leivinuuniin ja puuhellaan. Luultavasti joudumme tänäkin vuonna ostamaan osan terveyssyistä.

Puumäärä saattaa tuntua hurjalta, mutta siihen on laskettu myös hunajalinkoomon osuus. Meidän hunajatuotteet kun tuotetaan uusiutuvalla energialla. Pitäisi varmaan enemmän rummuttaa tätäkin asiaa :)

Kotipuutarhassa pitäisi saada kuntoon kanojen mylläämä kevätkasvimaa eli luvassa on maa-artisokan ja parsan istuttamista sekä uudet nokkoset, poimulehdet ja muut täytyy siirtää ja vielä rakentaa jokin parempi aita.

Ajatuksissa on myös rakentaa lämmitettävä kasvihuone ja kylvää auringonkukkia sen viereen. Salaatista testataan uusia lajeja ja pinaattia ja vihreitä papuja täytyy kylvää enemmän. Vanha lasinen kasvihuone on hieman heikossa paikassa ja sille täytyy tehdä jotain. Grillipaikalle(vanha kaivorengas) täytyy rakentaa uudet kiertävät penkit, koska vanhat lahosivat alta.

Mehiläisrintamalla opiskelut jatkuu ja poika aloittaa emojen kasvatuksen. Pesämäärää lisäämme edelleen ja uusia tuotteita on luvassa verkkokauppaamme https://farmertobee.fi/kauppa/ .
Ehkä kokeilemme tänä vuonna myös kumppanuusmaataloutta (CSA, community supported agriculture) tasataksemme tulovirtaa, joka normaalisti on syyspainotteinen.

Eläimiä emme luultavasti ota lisää tai jos otamme, niin kanoja tai ankkoja. Haaveissa kyllä edelleen on luppakorvaiset vuohet tai lampaat.

Suurimpana tavoitteena vuodelle 2018 on saada rouva Hunajapupu kuntoon (ja pysymään kunnossa...).

Muilla omavaraisuus.orgin bloggaajilla on myös suunnitelmia vuodelle 2018.
Kannattaa käydä katsomassa alla olevista linkeistä.

Korkeala
Korpinkiven tupa
Riippumattomammaksi
Maatiaiskananen
Rakkautta ja maan antimia
Olipa kerran arki
Villa koira

Kommentit

 1. Ihana päästä seuraamaan suunnitelmien toteutumista. Toivottavasti terveytenne on tänä vuonna parempi <3

  VastaaPoista
 2. Mahtavia suunnitelmia. Jään seuraamaan tuota lämmitettävää kasvihuonetta innokkaasti. Meillekin on tulossa kasvari, mutta voisiko se olla lämmitettävä?

  VastaaPoista
 3. Askel askeleelta. Pitää jäädä seuraamaan tuota ymppäystä ja kokemuksia siitä.

  VastaaPoista
 4. Nuo hunajajutut kiinnostavat kyllä kovasti. Jos emme asuisi kaupungissa, niin varmasti meilläkin olisi mehiläisiä. Etenkin kosmatiikassa mehiläisvaha on kovassa käytössä, joten olisi ihana saada sitä omasta takaa!

  VastaaPoista
 5. Mitä perunalajikkeita käytätte? Mulla taitaa potut jäädä laittamatta tänä vuonna, tai ehkä ihan vähän vaan.. Kasvihuoneproggista seuraan mielenkiinnolla, pitäisi itsekin aloitella mutta ei vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut nyt Operaa, Timoa ja Siikliä. Tänä vuonna luultavasti laitetaan Nicolaa ainakin osa.

   Poista
 6. Mukavaa päästä tämän postaussarjan myötä osalliseksi muidenkin suunnitelmiin ja tutustumaan ihmisiin blogien takana!

  Mehiläiset kiinnostavat kovasti, varsinkin Beibeä. Monta vuotta ollaan haaveiltu pesästä tai parista, mutta pitäisi ensin päästä tutustumaan/oppiin jollekkin, jolla mehiläisiä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on käynyt ihmisiä juttelemassa kahvikupposella ja katselemassa mehiläisiä. Voitte Beiben kanssa tulla käymään :)

   Poista
 7. Kiva löytää blogiisi :) Bongasin sinut Maatiaiskanasen Elämää-blogista.
  Ihanaa helmikuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit ja ihanaa helmikuuta sinullekin :)

   Poista
 8. Ooh luppakorvaisia vuohia <3 Oletko muuten törmännyt paikkaan mistä saisi ostaa öljyauringonkukan siemeniä (sellaisia kokonaan mustia)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain muistan nähneeni, mutta nyt ei tule mieleen, missä. Täytyy vähän tonkia.

   Poista

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksiasi. Kommentit ovat tervetulleita :)