Kohti omavaraisempaa elämää ja hunajasaippuan resepti

Kesä on jo pitkällä. Juhannuksesta alkoi illat taas pimenemään ja kohta ollaankin jo elokuussa koulujen ovia koputtamassa. Minulla sairausloma vain jatkuu. Selän kanssa on pahoja ongelmia ja siitä johtuen toinen jalka ei toimi niin kuin pitäisi. Tulevaisuus näyttää, mitä sen kanssa tehdään. Sairausloma ottaa koville, kun on tottunut paljon tekemään ja olen ollut monessa mukana. Pakko yrittää hiukan edes tehdä jotain, vaikka monesta olen joutunut jättäytymään oman kunnon takia pois. Pientä aktiivisuutta on yritettävä pitää yllä, ettei ihan jämähdä miettimään omaa oloaan ja jää vellomaan siihen pahaan oloon ja kipuihin.

Olen keräillyt villiyrttejä; mm. poimulehteä, mesiangervon lehteä, valkoapilaa tiluksilta. Niistä on kiva tehdä teen kaltaista hauduketta illan pimetessä. Tykkään ihan hirveästi salviasta ja sitä käytän ja kuivaan runsasasti mintun kanssa.

Iltatee omasta pihasta:
valkoapilaa, (kuitu)hamppua, minttua ja salviaa

Mehiläiset ovat meillä se eläinlaji, johon olemme panostaneet. Itse en tällä selällä pysty kumartamaan tai nostamaan, joten mehiläishoito on jäänyt miehen harteille ja minä toimin työnjohtajana. Mies kylvi tänä keväänä pellotkin, vaikka aikaisempina vuosina olen sen tehnyt pojan kanssa. Pelloilla kasvaa hunajakukkaa, apiloita, mesikkää, kehäkukkaa, nokkosta, raparperiä, perunaa, tyrniä ja mustaherukkaa. Jos joku lukijoista innostuu, tämä meidän järvenrantatila on hiljaisessa myynnissä. Mikään pakko meidän ei ole myydä, mutta oman kunnon takia unelma (tila) tuntuu tällä hetkellä pelkältä rasitteelta.

Siellä olisi jo kypsää hunajaa.

Perunat maahan 

Lapset tekivät tänä vuonna perunanistutukset itsenäisesti valvovan silmän alla. Lapsista on jo iso apu kaikissa tilan töissä ja kaikilla heillä on myös omat mehiläishoitohaalarit ja -välineet. Varsinkin kuopukselle oma pesätaltta on todella tärkeä aarre.

Hyödynnämme mehiläispesistä kaiken, mitä sieltä saa. Varroapunkin torjunnan takia pesästä poistettavat kuhnurikehät annamme kanoille herkkupaloiksi. Siitepölyä keräämme muutamalta tarhalta. Propolista keräämme myös ja teemme siitä itse propolisuutetta. Propolis, siitepöly ja perga on vasta viime vuosina saanut enemmän kiinnostuneita ihmisiä. Omasta mehiläisvahasta teetämme pohjukkeita mehiläispesiin laitettavaksi ja käytämme myös mm. mehiläisvahakääreiden, salvojen, voiteiden, saippuoiden ja kynttilöiden tekemiseen. Hunajaa tulee vuosi vuodelta enemmän kasvaneen pesämäärän takia ja olen erikoistunut hunajan jatkojalostamiseen erilaisiksi tuotteiksi.

Tässä yksi toimiva resepti hunajan ja mehiläisvahan käyttöön. Itse pelkäsin pitkään hunajan ja maidon lisäämistä saippuaan ylikuumenemisen vuoksi, mutta onneksi pelko osoittautui aiheettomaksi (tai sitten minulla on aina vain käynyt hyvä tuuri). Saippuaa tehdessä kannattaa muistaa, että lipeä laitetaan kylmään veteen ja seos kuumenee lipeän lisäämisen jälkeen. Käytä suojalaseja, käsineitä ja essua sekä suojaa paikat hyvin. Saippuan tekemiseen varataan erikseen oma sauvasekoitin ja astiat. Niitä ei käytetä enää muuhun käyttöön. Jos sinulle herää kysymyksiä, kysy ihmeessä.


HUNAJASAIPPUA

125 g kookosrasvaa
25g mehiläisvahaa
150g rypsiöljyä
200g oliiviöljyä
160g vettä
66g lipeää
25g hunajaa

Sulata kookosrasva ja mehiläisvaha. Lisää seokseen muut öljyt.
Mittaa vesi lasipurkkiin ja lisää veteen punnittu määrä lipeärakeita.
Seikoita varovasti lusikalla tai pyörittämällä purkkia.
Anna seoksen jäähtyä.
Sekoita lipeä-vesiseos öljyihin sauvasekoittimella surautellen.
Sekoita hunaja surauteltuun seokseen.
Kaada saippua leivinpaperilla vuorattuun muottiin.
Leikkaa saippuat seuraavana päivänä.
Leikatut palat kannattaa säilyttää kuivassa paikassa esimerkiksi pahvilaatikossa.
Palasaippuat ovat käytettävissä kypsytyksen jälkeen eli noin kuukauden päästä.

Surauttelua sauvasekoittimella



Pintakoristeltu hunajasaippua

Mitä muille kuuluu ja millaisia reseptejä heillä on jaettavaksi?

Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/07/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/07/hyotytarhan-kuulumiset-omavaraisuus.html
Sorakukka https://sorakukka.com/?p=416
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/07/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-6.html
Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/07/helletta-kuivaa-kylmaa-sadetta-ainakin.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/07/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-6.html
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/07/suuntana-omavaraisuus-resepti.html
Pienen pieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=743
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/07/omavaraistelevaa-elamaa-osa-6-ehdittiin.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/07/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2264
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=2081
Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/07/aikainen-lintu-laiskamadon-nappaa.html
Maatiaiskanasen elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/07/varikasta-omavaraistelua-osa-3.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/07/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-6-resepti

Kommentit

  1. Harmittavaa, että vointisi jarruttaa tekemistä. Se on turhauttavaa. Saippuan valmistukseen pitäisi joskus perehtyä. Teillä siihen on hyvä syy, kun hunajaa löytyy omasta takaa. Toivotan parempaa vointia ja että voitte jatkaa farmilla jatkossakin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä! Meilläkin mehiläispesien määrä on kasvanut ja hunajaa näyttää tänä vuonna tulevan viime kesää paremmin. Toivottavasti vointisi kohenee! Ihanaa heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, miten viileä ilma vaikuttaa hunajan tuloon. Toivottavasti parempia ilmoja on tulossa.

      Poista
  3. Onpa ikävä kuulla, että sairausloma jarruttaa tekemisiä! Kiitos, saippuan reseptistä, pitäisi joskus kokeilla. Nythän mulla olis sitä teiltä tilattua mehiläsvahaakin valmiina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Oletko ehtinyt jo kokeilla mehiläisvahakääreiden tekemistä?

      Poista
  4. Sairasloma on kurja juttu :( Etenkin kesällä! Ei olisi minuakaan yhtäään haitannut sairastaa vaikkapa marraskuussa... Täällä ei ole mehiläisiä juuri näkynyt, kimalaisia onneksi pyörii pihassa päivittäin mutta enemmänkin saisi olla. Huomasin juuri että niityllä sentään kukkii hunajakukka, täällä meinaa kaikki jäädä vuohenputken tai jättipalsamin varjoon joten mehiläiset ehkä pysyttelevät kauempana kun vanhasta muistista olettavat ettei täällä ole paljonkaan kerättävää. Mutta toivottavasti vähitellen saadaan enemmän mehiläisillekin mieluisia kasveja pihaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jättibalsami on hyvä mesikasvi, vaikka onkin helposti leviävä vieraslaji. Iso peukku hunajakukalle.

      Poista
  5. Voimia selän kanssa. Onneksi on kokoajan vahvemmat apurit kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Apurit kasvavat kovaa vauhtia jo äidistä ohi. Saavat lisätä niitä viimeisiä laatikoita korkeisiin hunajatorneihin mehiläispesillä.

      Poista
  6. Kylläpä on kurja että pitää unelmista luopua sairastelun vuoksi, mutta sitten jotain muita unelmia tilalle! Olen tehnyt joskus paljonkin saippuoita, mutta hunajaa en ole uskaltanut laittaa juuri tuon kuumenemisen vuoksi, kun on vähän pelottanut. Ehkäpä joskus uskaltaudun. Parempia vointeja toivottelen sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa kokeilla hunajan lisäämistä. Sitten sen näkee, kuumeneeko vai ei :)

      Poista
  7. Paranemista sinne. Saippuntekoa en ole ikinä tehnyt, ehkä joskus voisi kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Varoituksen sanana, että saippuoiden valmistukseen tulee himo :)

      Poista
  8. Saippuaa olen tehnyt vain kerran, en tiedä miksi se jäi kokeiluksi. Pitää napata ohjeesi talteen ja verestää taitoja :)

    VastaaPoista
  9. Saippuaohje on mielenkiintoinen. Meille tuli metsään mehiläistarhaajan tuomina pesiä, joista saamme sitten jossain vaiheessa hunajaa. Ihan saippuoiksi niitä ei taida riittää silti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksiasi. Kommentit ovat tervetulleita :)